Joe English

zelfportret_027_C1Vlakbij de plaats waar de Duitsers voor het eerst gifgas gebruikten (Steenstrate) vinden we vandaag het monument van de broers Van Raemdonck. Twee Vlaamse frontsoldaten die er zogezegd in elkaars armen zijn gesneuveld. Zij liggen nu begraven bij de IJzertoren te Diksmuide onder een “heldenhuldezerkje”.

De ontwerper van die Vlaamse grafstenen was Joe English. Ondanks zijn Engels klinkende naam, was Joe een Vlaamse soldaat. Hij groeide op in een familie van kunstenaars te Brugge en schilderde en tekende al van jongs af. Als jonge man kreeg hij een aantal kunstprijzen en van 1908 tot 1914 leefde hij als kunstschilder.

Toen in 1914 de oorlog uitbrak werd hij onder de wapens geroepen en naar het front gestuurd. Vanaf 1915 werkte hij in Veurne als schilder en in 1918 werd hij zelfs officieel aangesteld als “frontschilder”. Kort daarna overleed hij aan de gevolgen van een blindedarmontsteking in het legerhospitaal van Vinkem.

Joe English had veel aandacht voor de Vlaamse soldaten die elke dag opnieuw in de ellende van de loopgrachten moesten zien te overleven. Daarom ontwierp hij voor hen het typische heldenhuldezerkje.

Opdrachten

Wil je graag wat meer te weten komen over gesneuvelde soldaten? Dat kan! Via deze website kun je meer info vinden over hen. Even testen…

  • Op welke datum overleed Joe English?
  • De Brit Joe Valentine Strudwick was pas 15 jaar toen hij sneuvelde.
  • Op welke begraafplaats ligt hij begraven?
  • Ooit gehoord van Jules François De Vogelaere? Neen?
  • Hij werd nochtans kort voor de oorlog Belgisch kampioen wielrennen.
  • Welke rang had hij?

Tik ook eens je eigen familienaam in, misschien vind je wel meer informatie over een gesneuveld familielid van je…

Ga verder…

Terug naar overzicht