Hendrik Geeraert

geeraert2_bewerkt-1Het was half oktober 1914 en het Belgische leger had zich ingegraven achter de IJzer. Hier moesten ze kost wat kost stand houden. Het was heel belangrijk dat vooral de bruggen over de IJzer niet in handen van de Duitsers zouden vallen. Eens zij die bruggen hadden veroverd lag de weg naar de overwinning voor hen immers open.

Maar helaas, enkele dagen later vielen alle bruggen in Duitse handen en kon het grote vijandelijke leger de IJzer oversteken. De belgen trokken zich verder terug en probeerden ter hoogte van de spoorweglijn tussen Nieuwpoort en Diksmuide een nieuwe verdedigingslijn op te bouwen. Maar ook hier was de Duitse overmacht te groot. Op verschillende plaatsen werd de Belgische verdedigingslijn doorbroken. Het zag er heel slecht uit voor de Belgen…

Tot op 25 oktober 1914 het hoofd van het polderbestuur, Karel Cogge, de legerleiding laat weten dat door het openen van de sluizen te Nieuwpoort de IJzervlakte onder water kan gezet worden. Dit zou zonder twijfel de Duitse opmars stoppen! Er was echter een groot probleem. Alle sluiswachters waren gevlucht voor de oorlog en niemand wist hoe die sluizen precies werkten.

Gelukkig was er Hendrik Geeraert. Deze schipper uit Nieuwpoort wist perfect hoe het sluismechanisme werkte en nam de geniesoldaten mee om hen te tonen hoe de verlaten moesten geopend worden. Vanaf 26 oktober 1914 stroomde het water in het gebied tussen de IJzer en de spoorweglijn Nieuwpoort-Diksmuide. De Duitsers hadden enkel de keuze om zich terug te trekken tot op de linkeroever van de IJzer. Vanaf 31 oktober 1914 stond het hele gebied blank. De slag aan de IJzer was voorbij. De komende 4 jaar zou deze situatie niet meer veranderen.

Opdrachten

Lees grondig volgende website en beantwoord onderstaande vragen:

  • Wat was het beroep van Hendrik Geeraert?
  • Waar woonde hij?
  • Waarom was Hendrik Geeraert zo belangrijk tijdens WOI?

Na de onderwaterzetting kwam het front tot stilstand. Tijdens de eerste oorlogswinter bleef het vrij rustig aan het front. Tot de Duitsers in de lente van 1915 een nieuw wapen gebruikten…

Ga verder…

Terug naar overzicht